Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

06-02-2010 Ilse Heylen 3e op het prestigieuze tornooi van Parijs

Geplaatst 8 feb. 2010 05:32 door Reno Rutten   [ 8 feb. 2010 05:40 bijgewerkt ]

Het officieuze wereldkampioenschap wordt dit tornooi van Parijs wel eens genoemd. Sinds verleden jaar omgedoopt tot Grand Slam van Parijs werd dit in de gewichtsklasse tot 52 kg alleen maar bevestigd. Van de top 15 op de wereldranking waren er 11 meisjes aanwezig.

 

Op de loting vernamen we dat Ilse zou beginnen tegen de Amerikaanse Natalie Lafon. Zoals wel meer het geval is bij Ilse, was het eerder een trage start. Hoewel ze al snel yuko kon voorkomen met een beenveeg, liep ze even later zelf op een yuko door een counterbeweging van de Amerikaanse. Pas in de 3e minuut van de kamp kon Ilse met een prachtige armbeweging waza-ari scoren. Daarna controleerde ze de wedstrijd uit zonder al te veel problemen.

 

In de tweede ronde stond de Française Pénelope Bonna te wachten, nu al voor de 3e maal in evenveel maanden. De onderlinge score tussen de meisjes stond op 1-1 en Ilse was niet van plan om Bonna voorsprong te laten nemen. Vastberaden begint Ilse aan de kamp, ze domineert Bonna, echter zonder te kunnen scoren. Logischerwijze wordt de Française tot tweemaal toe bestraft. Ook deze kamp kan Ilse verder controleren en zelfs nog verder domineren, zodat Bonna er in de laatste minuut nog een straf bovenop krijgt. Duidelijke overwinning en een plaats in de kwartfinale waar het nummer 2 van de wereld en regerend Europees kampioene, Natalia Kuzyutina, staat te wachten.

 

Veel slechter kan deze kamp niet beginnen, na 26 seconden wordt de eerste aanval van Ilse overgenomen door de Russische en Ilse kijkt meteen tegen een waza-ari achterstand aan. Maar opgeven staat niet in het woordenboek van Ilse en stilaan vecht ze terug, ze dwingt Kuzyutina tot enkel nog verdedigen en het plaatsen van schijn- en valse aanvallen. De Russische wordt er tot tweemaal toe terecht voor bestraft. Op tien seconden voor het einde van de kamp is dit dan ook de score die er op het bord staat. Maar de druk van Ilse is zo enorm groot en Kuzyutina is fysiek kapot. Ze gaat nog eenmaal op de knieën zonder geldige reden met als gevolg een derde straf, gelijke stand en golden score. Bij de start van deze golden score gaat Ilse meteen verder op haar elan en dwingt Kuzyutina al gauw tot een nieuwe valse aanval. Deze wordt terecht bestraft door de scheidsrechters en Ilse wint deze kamp. Prachtig teruggevochten en mooi offensief judo!!!

 

In de halve finale treft Ilse de wel bekende Ana Carrascosa. Ilse heeft duidelijk een superdag en maakt het de Spaanse erg moeilijk in het begin van de kamp. Een beetje later valt Ilse wat terug en krijgt ze een straf voor passiviteit. Beide dames kennen elkaar intussen zo goed dat er haast geen verschil te merken is. Halverwege de kamp krijgen beiden dan ook een straf voor passiviteit. Zo blijft de score tot een halve minuut voor tijd, zelfs wanneer de Spaanse bij een valse aanval plat op de buik gaat liggen en bestraft had moeten worden. Als Ilse de finale wil halen, zal ze risico’s moeten nemen, want ze staat een straf achter. Dat doet ze dan ook, maar de uitgekookte Spaanse neemt een aanval van Ilse handig over, ippon en gedaan.  

 

Maar wat een prachtige dag heeft Ilse in Parijs beleefd: een bronzen medaille op het grootste tornooi ter wereld, dit voor de 3e maal in haar carrière, een overwinning op het nummer 2 van de wereld en ze stijgt opnieuw naar de 6e plaats op de wereldranking. Meteen ook de 23e internationale medaille in haar carrière. Redenen genoeg om toch iets meer persaandacht te krijgen!!

Het podium van de -52 kg : 1. Misato Nakamura (JPN), 2. Ana Carrascosa (ESP), 3. Ilse Heylen (BEL) en Meriem Moussa (ALG).

 

Deze week blijft Ilse op stage in Parijs en haar volgende tornooi is de Grand Prix van Düsseldorf op zaterdag 20 februari.

Comments