Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

14-09-2013: Ilse Heylen 2e op de Grand Prix van Rijeka, Kroatië

Geplaatst 25 sep. 2013 05:51 door Reno Rutten

Verleden zaterdag 14 september kampte Ilse Heylen op de Grand Prix van Rijeka, Kroatië. Na haar ongelukkige uitschakeling in de 2e ronde van het WK amper een tweetal weken geleden, was Ilse erop gebrand om haar goede vorm ook effectief te laten zien. En dat deed ze!!

 

De GP van Rijeka trok, zo kort na het WK, niet veel deelnemers, maar kwaliteit was er zeker wel.  Van de 8 deelnemers aan deze competitie in de gewichtsklasse tot 52 kg, stonden er liefst 7 al ooit op een Europees podium, 3 op een WK of Olympisch podium.

Ilse startte haar competitie tegen de jonge Distria Krasniqi uit Kosovo. Deze jonge Kosovaarse won dit seizoen reeds 2 tornooien in het Europese juniorencirciut en stond verleden jaar als 3e op het podium van het EK U23. Ilse domineert de kamp van begin tot eind. Eerst krijgt Krasniqi een straf voor passief vechten, dan scoort Ilse een yuko voordeel om vervolgens de kamp te besluiten met een armklem. Ippon en door naar de halve finale waar de Portugese Ramos wacht.

 

De 31-jarige Ramos heeft, net als Ilse, heel veel ervaring en stond in 2011 op het 2e schavotje van het EK podium. Ilse krijgt een straf aangesmeerd, maar zet dit even later, met een flitsende worp, recht. Waza-ari, de op één na hoogste score en Ilse kan nu de wedstrijd gewoon uitvechten. De Portugese zet echter alles op alles en scoort nog yuko. Uiteindelijk is het Ilse die de Portugese in houdgreep kan nemen en wederom met ippon de wedstrijd in haar voordeel beslecht. Door naar de finale waar de Duitse Mareen Kräh, 3e op het WK van veertien dagen geleden, haar opwachting maakt!

 

Van de 6 laatste ontmoetingen tussen beide judoka's won Ilse er 5. Dit is dus zeker een haalbare kaart! En zo lijkt het ook te geschieden. Ilse domineert de wedstrijd volledig maar kan jammer genoeg niet tot scoren komen. In tussentijd wordt de Duitse slechts éénmaal bestraft voor haar passieve stijl. Met nog 47 seconden op de teller moet Ilse enkel nog de wedstrijd uitjudoën om te winnen maar ze laat Kräh nog iets te veel doen. Een gevaarlijke aanval van de Duitse brengt Ilse ten val, net op haar zij of net niet. We moeten eerlijk zijn, de meningen zijn verdeeld, in ieder geval geeft de scheidsrechter het voordeel aan de Duitse, yuko en Ilse op achterstand. Zoals tegenwoordig traditie bij twijfelachtige fases, kijkt iedereen meteen naar de mensen van de scheidsrechtercommissie die tegenwoordig de score bevestigen of laten veranderen. Maar daar valt enkel op dat ze het blijkbaar ook niet weten, zijn er geen beelden, staan de camera's slecht opgesteld??  Wie zal het zeggen, in ieder geval komt er noch een bevestiging, noch een ontkenning van de score van de Duitse voor het einde van de wedstrijd. Ilse plaatst nog éénmaal een zeer gevaarlijke aanval, de Duitse komt bijna ten val, ligt bijna in houdgreep, maar bijna is niet genoeg. Op het einde staat er een yuko op het scorebord van de Duitse en gaat zij met de overwinning lopen.

 

Twijfelachtige beslissingen maar tegelijkertijd had Ilse de laatste aanval van de Duitse gewoon niet mogen toestaan… In ieder geval zet Ilse hier 3 schitterende kampen neer tegen 3 tegenstanders van niveau en bewijst ze haar goede vorm. De conclusie kan enkel luiden: 36 jaar of niet maar nog steeds wereldtop! Haar 42e (!!!) internationale medaille is hier het zoveelste bewijs van.  Op de all-time ranglijst van medailles (heren en dames samen)schuift Ilse op naar een 13e plaats (bron: www.judoinside.com).

Podium -52 kg GP Rijeka (CRO): 1. Mareen Kräh (GER), 2. Ilse Heylen (BEL), 3. Joana Ramos (POR) en Pénélope Bonna (FRA).

 

Volgende competities voor Ilse zijn de Grand Prix van Kazachstan te Almaty (28-29/09) en de Grand Prix van Oezbekistan te Tashkent (04-06/10).

 


Comments