Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

15/06/2013: Ilse Heylen 3e op de Grand Prix te Miami

Geplaatst 17 jun. 2013 06:56 door Reno Rutten   [ 9 aug. 2013 05:53 bijgewerkt door Geert Debyser ]

Versleten, te oud, te veel gekwetst…, we dienden het de voorbije weken allemaal te aanhoren, maar niets is minder waar. Ilse heeft dit in Miami nog maar eens (!!!) bewezen. Met het palmars dat Ilse intussen bezit hoeft ze helemaal niets meer te bewijzen, de feiten zijn er gewoon. Toch blijft de liefde voor de sport haar allergrootste goed en doet ze gedreven verder. Iedereen die zich naar een training verplaatst, kan het zien!!!

 

Ilse begint haar dag tegen de Braziliaanse Raquel Silva. Deze Silva is na Miranda, Valentim en misschien zelfs Mendes de Braziliaanse nummer 3 of 4, maar Brazilië is een judoland en ze sturen geen makkelijke tegenstanders. Ilse begint de competitie uiterst geconcentreerd en aanvallend. Na iets meer dan anderhalve minuut krijgt de Braziliaanse terecht een bestraffing voor passiviteit. Ze zal in de 5 minuten kamptijd Ilse uiteindelijk nooit kunnen bedreigen. Ilse wint de kamp met die ene bestraffing, op de andere tornooien van het circuit zouden het er minstens drie geweest zijn. De scheidsrechters moeten dringend op één lijn komen te staan voor wat deze bestraffingen betreft, later in dit tornooi zou dit nog een grotere rol gaan spelen.

 

De volgende kamp van Ilse is tegen de jonge Duitse Sappho Coban, regerend Europees kampioene bij de juniores. Na 44 seconden wordt Coban bestraft voor het overdreven beschermen van haar judogi, zodat Ilse niet kan vastnemen. Terecht, maar Coban blijft dit meermaals herhalen in dit gevecht en er wordt slechts éénmaal bestraft… Ilse houdt goed stand tegen de aanvallen van Coban en krijgt naarmate de wedstrijd vordert meer en meer grip op de Duitse. Terechte overwinning en Ilse door naar de halve finale waar de Cubaanse Bermoy, eveneens haar tegenstander in de halve finale van de OS te Londen, wacht.

 

Het klinkt raar, maar de kamp die ze uiteindelijk zal verliezen, is wellicht de beste van Ilse op deze dag. Ze start zeer agressief tegen Bermoy. De Cubaanse had dit zeker niet verwacht en ligt onder. Ilse plaatst een paar gevaarlijke aanvallen maar komt net niet tot scoren. De scheidsrechters vergeten de passiviteit van de Cubaanse te straffen, net zoals ze dit later zullen doen in de finale tegen de Française Gneto… Op 1 minuut van het einde neemt Bermoy een aanval van Ilse over en scoort zelf yuko. Met nog slechts 1 minuut te gaan en met de ervaring van Bermoy is hier niets meer aan te doen. Zelfs dan komt er geen straf voor de Cubaanse, maar kom, dit zou niets meer veranderd hebben aan de uitslag van de kamp.

 

De kamp om het brons tenslotte, tegen de Duitse Kräh. Dat Kräh in 2013 de juiste vorm te pakken heeft, bewijzen haar resultaten: 2e op de GP van Samsun, 3e op de GP van Düsseldorf en in mei nog 3e op de Grand Slam van Baku. De wedstrijd start gelijkopgaand met helemaal in het begin van de wedstrijd toch al een bijna-score van Ilse, Kräh blijft er zelfs even verdwaasd bij liggen, maar geen reactie van de scheidsrechters. Ilse heeft moeite met de aparte stijl van de Duitse en na een tweetal minuten krijgt zij dan ook de eerste straf. Een kleine tactische aanpassing zorgt ervoor dat Ilse de bovenhand krijgt en een goeie minuut later krijgt Kräh de straf. Gelijk dus. Ilse domineert de wedstrijd nu volledig maar de aanvallen van de Duitse blijven explosief en gevaarlijk. Een golden score zal de winnaar van het brons moeten aanduiden. Het scenario blijft hetzelfde, Ilse domineert de kamp maar komt niet tot scoren terwijl de veel schaarsere aanvallen van de Duitse toch nog steeds gevaarlijk blijven. Ilse scoort, maar de scheidsrechters oordelen dat er al mate (stoppen) geroepen was. Zover voor de continuïteit van de beweging net buiten de mat… Na uiteindelijk 2 minuten en 27 seconden in de golden score krijgt de Duitse een 2e bestraffing voor een valse aanval. Op 36-jarige leeftijd bewijst Ilse dat haar ijzeren fysieke conditie één van haar absolute troeven blijft!!!

 

De Grand Prix van Miami, wat een podium!!! Als je de nummers 2, 3 en 5 van de laatste Olympische Spelen en de nummer 2 van de recent gehouden Masters op het einde van de dag op het podium krijgt, dan spreken we gewoon van een toptornooi, althans toch in de klasse tot 52 kg.

Podium -52 kg GP Miami: 1. Yanet Bermoy Acosta (CUB), 2. Priscilla Gneto (FRA), 3. Ilse Heylen (BEL) en Tsolmon Adisambuyuu (MGL).

 

Met deze 41e internationale medaille wordt Ilse 14e op de all-time medaillelijst in het judo (bron: www.judoinside.com)!!! In het buitenland in ieder geval dwingt zij hiermee groot respect af…

 

In juli zal Ilse deelnemen aan de Grand Slam van Moskou, als laatste voorbereidende wedstrijd voor het WK van Rio de Janeiro, eind augustus.

 

Comments