Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

15/6 - 25/6: Ilse in Brazilië

Geplaatst 29 jun. 2011 03:56 door Reno Rutten

Op woensdag 15 juni vertrok Ilse Heylen naar Brazilië om er zowel de Grand Slam in Rio De Janeiro (op 18 juni) als de World Cup te Sao Paulo (op 25 juni) te betwisten.

Beide tornooien kaderen in het programma van Ilse om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen.

 

De 1e ronde van Ilse in Rio werd de Braziliaanse Milena Mendes. Ilse wist hier de volledige kamp te domineren en deze met ippon door armklem te besluiten. In de achtste finale was de tegenstander Soraya Haddad uit Algerije, brons op de Olympische Spelen van Peking. Ilse verloor van deze Haddad eerder dit jaar in de kwartfinale van de Grand Slam van Parijs met ippon.

 

Ilse begint goed aan de kamp, Haddad kan haar favoriete techniek niet uitvoeren en loopt halfweg de kamp terecht op een bestraffing. De aanvallen van Ilse zijn steeds gevaarlijk maar Haddad blijft goed verdedigen. Het komt dan ook tot een golden score. Ook hier flirt de Algerijnse meermaals met een tweede bestraffing en dus uitschakeling maar opeens tovert ze een beenveeg te voorschijn, yuko in de golden score en dus meteen einde Grand Slam voor Ilse.

Na deze dag blijft Ilse dan ook met een dubbel gevoel achter: enerzijds de tevredenheid over de sterke kamp tegen de Algerijnse Haddad, zonder meer een medaillekandidate op de komende OS te Londen, anderzijds een grote teleurstelling bij de aanblik van het podium van deze Grand Slam, in finale stonden de Braziliaanse Miranda tegen de Italiaanse Forciniti tegen elkaar. Ilse won dit jaar zowel in Parijs als in Oberwart van Miranda en won amper 14 dagen geleden in Moskou nog van Forciniti.

 

Er zit niet anders op dan hier de extra motivatie uit te putten voor de World Cup in Sao Paulo. Eerst een paar dagen stage te Rio waar Ilse haar goede vorm kan doorzetten en bewijzen. Haar aanvallen zijn goed, de timing is steeds beter en ze heeft zich goed aangepast aan het snelle judo van de Braziliaanse en andere Zuid-Amerikaanse dames.

 

Op de World Cup te Sao Paulo lijkt de loting niet mee te zitten. Ilse dient haar 1e kamp te betwisten tegen de Roemeense Catuna, 2e op de World Cup van Praag waar Ilse in de 2e ronde van haar verloor. Zelfzeker stapt Ilse echter op de mat en al in de eerste seconden scoort ze waza-ari met een bijna perfecte beenveeg. Op 1 minuut van het einde dwingt ze de Roemeense tot opgave door een armklem.

 

Op naar de volgende kamp, de Braziliaanse Eleudis Valentim, vice-wereldkampioene bij de -20 jarigen in 2010. Ook hier neemt Ilse resoluut de kamp in handen. Zij domineert hetgeen na 2 minuten resulteert in een voorsprong voor Ilse van 2 bestraffingen tegen 1. Dan gebeurt het op dit niveau ondenkbare. De organisatie en de scheidsrechters hebben blijkbaar hun zinnen gezet op een Braziliaanse finale in de gewichtsklasse tot 52 kg. Ilse, nochtans de bedrijvigste van de twee, krijgt een 2ebestraffing en op 20 seconden van het einde, volledig uit het niets, volgt er een 3e. Een nederlaag dus voor Ilse met 3 straffen tegen 2. Coach Olivier haast zich naar de centrale tafel maar natuurlijk zullen deze heren hun ongelijk nooit toegeven. Meer nog, het gaat hier om een tornooi waar atleten punten komen sprokkelen voor hun kwalificatie voor de OS van Londen en het intussen alom ingeburgerde ‘care-systeem’ waarmee fouten achteraf nog rechtgezet kunnen worden, wordt hier zelfs niet gebruikt.

Later op de dag zal in de halve finale identiek hetzelfde gebeuren met de Algerijnse Haddad. Ook zij verliest met bestraffingen van dezelfde Braziliaanse…

 

Ilse wordt dus doorverwezen naar de herkansingen tegen, jawel, opnieuw een Braziliaanse. Deze maal Andressa Fernandes. Ilse is echter zo dominant in deze kamp dat de scheidsrechters niet anders kunnen dan Fernandes te bestraffen. Ze krijgt na een extreem defensieve kamp echter slechts 2 bestraffingen, met een ‘correcte’ leiding zou ze wellicht uitgesloten zijn…

 

Maar Ilse kan dus de ‘kleine finale’ aanvatten en strijden om het brons. Hier staat alweer een bekende te wachten, de Turkse Aynur Samat. Op het EK 2010 won Ilse van haar in de kamp om brons op 13 seconden van het einde. Ook deze keer wordt het een spannende kamp. Ilse domineert de kamp zonder tot scoren te kunnen komen en halfweg scoort Samat dan weer wel waza-ari. Na dit voordeel te hebben opgebouwd, wordt ze echter zodanig door Ilse in de verdediging geduwd zodat op het einde van de reguliere tijd beide atletes gelijk staan. De golden score zal beslissen ver de medaille, maar de Turkse is te moe, Ilse zet haar opnieuw onder druk en ze bezwijkt. Een allerlaatste bestraffing is voldoende voor Ilse om te zegevieren.

 

Het podium van de -52 kg : 1. Erika Miranda (BRA), 2. Eleudis Valentim (BRA), 3. Ilse Heylen (BEL) en Soraya Haddad (ALG).

Ilse is dus de enige Europese die erin slaagt om hier in Sao Paulo op het -52 kg podium te geraken.

 

Na deze medaille schuift Ilse op naar de 15e plaats op de wereldranking. Ze staat op de 12e plaats van deze ranking gezuiverd naar één per land, zoals de kwalificatienorm voor de OS geldt. De eerste 14 meisjes zijn rechtstreeks geplaatst voor deze OS.

 

Voor het WK te Parijs (22-28/08/11) staan de World Cups van Venezuela (09/07/11) en van El Salvador (16/07/11) nog op het programma van Ilse. Daarna volgt de specifieke voorbereiding naar het WK.Comments