Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

14-01-2012: Masters: 3e plaats + kwalificatie voor Londen! Proficiat Ilse!

Geplaatst 5 feb. 2012 23:25 door Reno Rutten   [ 5 feb. 2012 23:30 bijgewerkt ]
Nog zeven tornooien kwamen er voor dit weekend nog in aanmerking voor de Olympische kwalificatieranking judo die loopt over 2 jaar : de Masters, het continentaal kampioenschap, de Grand Slam in Parijs, de Grand Prix van Düsseldorf  en drie World Cups (Sofia, Budapest en Warschau).

De meeste punten vielen er dit weekend, in Almaty, Kazachstan te rapen, waar de zestien besten per gewichtscategorie mekaar bekampen. Iedereen droomt ervan om een medaille op deze Masters, in het Olympisch jaar, te veroveren en zo zijn Olympische kwalificatie definitief veilig te stellen.
Iedereen is er en de druk is enorm, een gemakkelijke ronde bestaat niet in dit tornooi....

In de eerste ronde treft Ilse Heylen de Portugese vice-europees kampioene Joana Ramos. Uit op revanche voor het verlies op het EK van 2011, domineert Ilse de wedstrijd volledig. Ramos wordt dan ook in het midden van de kamp bestraft voor passiviteit. Ilse verhoogt de druk nog maar de Portugese begeeft niet, ze haalt nog net de golden score. Amper een halve minuut in deze verlenging kan Ilse met een binnenwaartse beweging de Portugese uit evenwicht halen. Yuko en door naar de volgende ronde.

Daar wacht een topper van formaat : de Mongoolse Bundmaa Munkhbaatar, momenteel 3e op de wereldranglijst en in 2011 winnares van de Grand Slams van Parijs en Moskou, en recent nog 1e in de Grand Prix van Qingdao. Binnen de minuut staat Ilse dan ook al op achterstand, de Mongoolse veegt Ilse onderuit met een waza-ari score tot gevolg. Iets voorbij halfweg heeft Ilse door hoe ze de Mongoolse dient aan te pakken en begint ze zelf de kamp te domineren. Het is tenslotte op 6 seconden van het einde van de kamp dat Ilse met een prachtige achterwaartse beweging Munkhbaatar vol op de rug kan werpen. Ippon en Ilse in de halve finale!!

In deze halve finale ontmoet ze de regerende wereldkampioene en actuele 2e van de wereldranking, de Japanse Misato Nakamura. De kamp begint goed voor Ilse die de Japanse licht domineert, maar al snel weet deze een aanval van Ilse over te nemen, een ijzeren houdgreep volgt en de Japanse door naar de finale, tegen haar landgenote Nishida!

Maar een schitterend tornooi voor Ilse die hiermee de fel begeerde BOIC norm voor de OS van Londen behaalt en met quasi zekerheid haar kwalificatie voor de OS van Londen veilig stelt.

Podium Masters -52 kg : 1. Yuka Nishida (JPN), 2. Misato Nakamura (JPN), 3. Ilse Heylen (BEL) en Soraya Haddad (ALG)


Enkele cijfers : 

-          Deze Masters (competitie voor de 16 besten van de wereldranking per gewichtsklasse) werden voor de 3e maal georganiseerd. Ilse Heylen was er voor de 3e maal op rij bij en is meteen de 1e Belgische judoka die een medaille weet te behalen op deze Masters!

-          Op de eerste dag van deze Masters (zaterdag 14 januari) kwalificeerden slechts 3 judoka's van buiten de top 8 zich voor de halve finales, Ilse was er eentje van. Op het totaal van 56 medailles (14 gewichtsklassen - 7 mannen, 7 vrouwen - à 4 medailles per gewichtsklasse) konden slechts 8 judoka's van buiten de top 8 in hun gewichtsklasse een medaille behalen.

-          Op het podium van de gewichtsklasse tot 52 kg van deze Masters staan 3 continenten, hoeveel sporten doen dit na op topniveau???

-          Op 34-jarige leeftijd behaalt Ilse Heylen haar 29e internationale topmedaille, ze kwalificeert zich hiermee zo goed als zeker voor haar derde opeenvolgende Olympische Spelen!!!
  
Ilse zal op korte termijn nog deelnemen aan de World Cup van Sofia (28/01) en de Grand Slam van Parijs (04/02), gevolgd door de stage in de Franse hoofdstad. 
  
Olivier Berghmans
Persoonlijke trainer Ilse Heylen 

img_2664.jpg
Comments