Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

20-02-2010: Ilse 3e op GP Dusseldorf

Geplaatst 22 feb. 2010 01:09 door Reno Rutten   [ 22 feb. 2010 01:30 bijgewerkt door Geert Debyser ]

Op 2 weken tijd 2 medailles op de 2 grootste tornooien van het voorjaarscircuit, een prestatie van formaat!

Gebeurt dit in 1 van de ‘grote’ sporten in ons land, de kranten staan er vol van en hij of zij die het realiseert, is een tijdlang niet meer van uw scherm weg te slaan. Gebeurt dit in het judo daarentegen…

 

Na haar prachtprestatie in Parijs, 2 weken geleden, heeft Ilse Heylen dit weekend op de Grand Prix van Düsseldorf opnieuw het podium weten te halen.

 

Ilse vertrok, na haar succes in Parijs, vol vertrouwen naar Duitsland.

 

Gezien haar status op de wereldranking, verkregen door haar schitterende prestaties in 2009 en in het begin van dit jaar, werd Ilse in de eerste ronde vrijgeloot.

In de 2e ronde trof ze de Roemeense Monica Ungureanu, een ‘lastige linkse’ die zich zeker niet gemakkelijk gewonnen zou geven. Ilse domineert de kamp van bij de aanvang en al snel krijgt de Roemeense een straf voor passiviteit. Halverwege de kamp kan Ilse een klein voordeel (yuko) scoren en kort nadien loopt Ungureanu nog tegen een 2e bestraffing aan. Op het einde van deze kamp staan er dus 2 yuko’s op het bord voor Ilse en helemaal niets voor de Roemeense.

 

In de kwartfinale krijgt Ilse de Algerijnse Meriem Moussa voorgeschoteld, zij stond in Parijs naast Ilse op het podium. Een uitgelezen kans om te bewijzen wie de ‘beste derde’ was dus.

Een kans die Ilse niet laat liggen, Moussa ondergaat de hele wedstrijd de wet van Ilse en hoewel geen van beide kunnen scoren, staan er op het einde van de kamp drie bestraffingen op naam van de Algerijnse en geen enkele voor Ilse. Tijdens deze kamp echter, krijgt Ilse een serieuze tik op het aangezicht, met een enorme zwelling en wellicht een neusbreuk tot gevolg.

 

In de halve finale wacht de Portugese Ramos. Zij blijkt in vorm te zijn, ze heeft immers net van de 3e van het laatste WK en thuiskampster Romy Tarangul met ippon gewonnen. Ook in deze kamp is het Ilse die het initiatief neemt en na anderhalve minuut resulteert dit ook in een yuko score voor haar. Tot op 1 minuut van het einde blijft het scorebord ook deze stand aanwijzen. Dan krijgt Ilse opnieuw een tik tegen de pijnlijke neus en is ze even het noorden kwijt. De Portugese profiteert en kan tegen scoren. In de golden score kan Ilse aanvankelijk verder domineren zoals het reeds de hele wedstrijd het geval was. Eventjes echter laat ze het initiatief aan Ramos over en dit leidt tot een bestraffing voor Ilse. Snel wil ze dit rechtzetten en de kamp naar haar hand zetten maar ze loopt op een aanval van de Portugese en verliest hiermee haar halve finale.

Later op de dag zal Ramos de finale van de Algerijnse Haddad met ippon verliezen, nadat ze zelf met waza-ari heeft voorgestaan.

 

Opnieuw een medaille voor Ilse Heylen dus, de 2e medaille in evenveel weken op 2 toptornooien in het circuit!!!

 

Na haar prestatie wordt Ilse uitgeloot voor de dopingcontrole. Geen probleem, want Ilse bewijst maar al te graag dat ze op een zuivere manier aan topsport doet. Maar wat er hier volgt tart elke verbeelding. Omwille van densiteitsproblemen wordt elk staal van Ilse systematisch geweigerd en duurt de procedure maar liefst negen uur (neen, dit is geen tikfout!). Deze procedure heeft maw langer geduurd dan de wedstrijddag zelf. Dit stemt toch tot nadenken….

 

Het podium van de -52 kg in Düsseldorf : 1. Soraya Haddad (ALG), 2. Joana Ramos (POR), 3. Ilse Heylen (BEL) en Mareen Kräh (GER).

 

Ilse blijft deze week op stage in Düsseldorf alvorens even rust te nemen en dan aan de specifieke voorbereiding richting Europees Kampioenschap (22-24 april 2010 te Wenen) te beginnen.

Comments