Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

20-09-2014: Pot van Olen

Geplaatst 5 okt. 2014 13:24 door Reno Rutten

Met een weging van 13.30 tot 14.00 en een eerste kamp omstreeks 17.00 uur, zit je als judoka niet meteen in de beste omstandigheden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook steeds voor je tegenstanders…

De organisatie zou best even nadenken over de wedstrijdformule, allemaal goed en wel om de judoka's een aantal kampen te willen aanbieden, maar op 3 matten is dit jammer genoeg in een 'redelijke' tijdsduur niet haalbaar.

 

Dit zijnde gezegd, Jente ging perfect om met deze druk. De 'goede' opwarming was natuurlijk al lang achter de rug, maar regelmatig wat bewegen was hetgeen ze deed, om niet 'te loom' op de mat te komen.

Met 2 Vlaamse en 2 Nederlandse meisjes was dit een leuke poule, en meteen ook een garantie op 4 wedstrijden.

 

Eerste wedstrijd tegen Sofie Stessens van Kasterlee. De beweeglijke Stessens niet volgen en haar armen goed onder controle houden was de opdracht. Jente kon yuko scoren en kwam voor de rest niet echt in gevaar. Goede eerste wedstrijd tegen een beweeglijke tegenstander.

Tweede wedstrijd tegen de Nederlandse Fleur De Ruijter. Onbekend en bovendien gewogen in de -32 kg klasse, waar ze alleen was, dus doorgeschoven naar de -36 kg. Hoewel dit meisje al haar wedstrijden in deze poule zou verliezen, bracht zij mooi aanvallend judo. Zij zocht echt naar de worp, maar de ontbrekende kilootjes speelden een te grote rol. Na de kamp kwamen we ook nog te weten dat Fleur eigenlijk laatstejaars U13 is. In het oog houden voor de toekomst dus. Jente won deze wedstrijd overigens met houdgreep.

De derde wedstrijd was een remake van de Belgsiche finale. Silke Valy uit Lummen. Deze staat links voor en erg schuin, zaak is om haar arm niet te hoog te laten komen en terzelfdertijd zelf met de eigen linkerhand een stevige pakking te krijgen. In de eerste helft van de kamp deed Jente dit uitstekend, met een drietal (snelle) straffen voor de Limburgse tot gevolg. Nadien kreeg Valy iets meer grip op de wedstrijd maar een 4e straf voor een valse aanval besloot de kamp in het voordeel van Jente. Terechte winnaar van de kamp, al moeten we hier bekennen dat 1 of zelfs 2 straffen minstens iets te vroeg en misschien zelfs onterecht kwamen….

De laatste kamp tenslotte tegen de Nederlandse Demi Putman. Zij had zich in haar 1e wedstrijd tegen Silke Valy laten vangen, maar was in haar volgende wedstrijden gegroeid in de competitie. Een sterke rechterarm zorgde ervoor dat deze Nederlandse gevaarlijk kon worden. Jente begint perfect aan de wedstrijd en de Nederlandse krijgt al snel shido. Jammer genoeg zet Jente niet door en ze krijgt op haar beurt ook een shido aangesmeerd. Het is dan zaak om de aanval iets beter in te zetten, hetgeen ze ook doet. Yuko met een goed uitgevoerde seoi-nage, iets later ippon met houdgreep.

 

Aandachtspunten: Jente start de wedstrijd bijna altijd zeer goed , naar het midden van de kamp vervalt de concentratie soms een beetje, de houding van het begin van de kamp moet doorgetrokken worden. Op tactisch plan verliep het tornooi quasi perfect, het zou goed zijn mocht er iets meer gegooid worden of minstens meer 'grote' aanvallen komen, Jente is daartoe zeker in staat. Ook het grondwerk maakt een goede evolutie door. De sankaku wordt veel geprobeerd, soms met iets te veel evenwichtsverlies naar achter, soms met het kantelen waarbij de hoek groter wordt dan 90 graden. Bij sankaku met kantelen moet de hoek echter steeds 90 graden of zelfs kleiner zijn….

 

Als besluit een mooie 1e plaats met hoofdzakelijk kumi-kata opdrachten die bijna tot in de perfectie werden uitgevoerd.

Podium -36 kg Pot van Olen 20/09/14: 1. Jente Verstraeten (JCL) (4/35), 2. Silke Valy (Lummen) (3/25), 3. Demi Putman (Kiryoku NED) (2/11) en Sofie Stessens (Kasterlee) (1/10).

 

Comments