Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

21-04-2011: Ilse wordt 7e op EK te Istanbul

Geplaatst 18 mei 2011 04:49 door Reno Rutten

Op donderdag 21 april kampte Ilse Heylen in Istanbul om de Europese titel in de gewichtsklasse tot 52 kg.

Op de lottrekking van woensdagavond had Ilse de Duitse Mareen Kräh als eerste tegenstander toegewezen gekregen. Een lastige linkse kampster die een paar jaar geleden nog op het Europees podium naast Ilse stond.

 

Al bij deze eerste kamp was te zien dat Ilse de goede vorm te pakken had. Na een eerder aarzelende eerste minuut nam Ilse de bovenhand. Kräh kon enkel nog verdedigen. Ilse slaagde erin om de Duitse in houdgreep te nemen en het was enkel omdat Kräh nog net buiten de wedstrijdoppervlakte kon kruipen en zo de houdgreep kon verbreken, dat deze kamp vedergezet diende te worden. Er stond dan echter al waza-ari voor Ilse op het bord. In de laatste minuut kwam daar dan nog een klein voordeel (yuko) bij en Ilse wist zo onbedreigd deze moeilijke eerste klip te omzeilen.

 

De volgende tegenstandster was Lucie Chytra uit Tsjechië. Al na 23 seconden kon Ilse een armklem aanzetten en de Tsjechische tot opgave dwingen. Geen energie verspild en een ronde verder. Perfect! Dit terwijl haar tegenstandster in de volgende ronde, de Portugese Ramos, 8 minuten diende te kampen en de scheidsrechterlijke beslissing diende af te wachten om haar overwinning bevestigd te zien.

 

Kwartfinale tegen de Portugese Ramos dus, zij heeft in principe slechts één gevaarlijke beweging en is conditioneel minder goed dan Ilse. Deze ene beweging goed in de gaten houden en de Portugese moe maken in de eerste helft van de kamp, de zaak afmaken in de tweede helft van de kamp is dan ook de opdracht waarmee Ilse de mat opgaat. In de eerste minuut van de kamp slaagt Ilse daar dan ook wonderwel in. Ramos wordt volledig onder controle gehouden, zelfs gedomineerd. Maar na anderhalve minuut zet de Portugese plots een aanval in, Ilse is verrast en ippon voor de Portugese. Ramos weet zelf niet goed wat ze net heeft gedaan, deze aanval plaatst ze normaal gezien nooit….

 

Herkansingen dan, tegen de Spaanse Carrascosa, het zwarte beest van Ilse, die zelf net verrassend heeft verloren van de Engelse Cox, ex-Europees kampioene in de hogere gewichtsklasse (tot 57kg). Na de nodige mentale peptalk staat Ilse er weer, ze is vastbesloten om haar goede vorm te demonstreren.

En dat doet ze ook, tactisch is ze Carrascosa de baas. Alle Spaanse aanvallen worden geweerd, slecht éénmaal komt de Spaanse bijna tot scoren, Ilse kan deze gevaarlijke aanval goed opvangen. Ilse zelf kan tweemaal heel gevaarlijk zijn, bij ééntje van deze twee is coach Olivier overtuigd dat er score is. Carrascosa valt aan en Ilse neemt deze aanval zodanig goed over dat Carrascosa vol op de zijkant gaat. Normaal een schoolvoorbeeld van een yuko score. De scheidsrechters twijfelen even maar geven niets. Zelfs na een golden score staan de bordjes nog op nul, de vlaggen van de scheidsrechters zullen moeten beslissen. Er werd niet gescoord (althans niet volgens de scheidsrechters op de mat) dus tellen in principe het aantal bijna-scores. Dit is duidelijk 2-1 voor Ilse. Het Belgische kamp is er dus redelijk gerust in, Ilse zal kampen voor brons… Dan komen de vlaggen, 3-0 voor de Spaanse. Ongeloof en woede. Olivier probeert nog verhaal te gaan halen bij de scheidsrechterscommissie, maar het baat niet meer. Eén lid van deze commissie zal toegeven dat het ‘2-1 voor de Belgische was in kleine voordelen’ maar dat ze de beslissing van de scheidsrechters niet kunnen herroepen.

Een beslissing met verregaande gevolgen : Ilse kan niet kampen om brons, dit zou tegen de Duitse Tarangul geweest zijn, in officiële competitie heeft Ilse van deze Duitse nog nooit verloren…., met een Europese medaille zou Ilse meteen voldaan hebben aan de BOIC norm voor Olympische kwalificatie voor de OS van Londen en vooral de zo belangrijke punten voor de wereldranking die samengaan met een eventuele Europese medaille loopt Ilse nu ook mis, tel daarbij ook nog de mentale afknapper om na zo’n goede kamp het harde werk niet beloond te zien….

 

Ilse Heylen eindigt zo 7e op dit Europees Kampioenschap.

Hierbij de eindresultaten van de gewichtsklasse tot 52 kg op dit EK : 1. Penelope Bonna (FRA), 2. Joana Ramos (POR), 3. Ana Carrascosa (ESP) en Sophie Cox (GBR), 5. Romy Tarangul (GER) en Jaana Sundberg (FIN), 7. Ilse Heylen (BEL) en Marie Muller (LUX).

 

Op 6 mei zal Ilse haar actueel vormpeil trachten te verzilveren op de Grand Prix van Baku (AZE). Daarop volgt nog de Grand Slam van Moskou op 28 en 29 mei.


Ben jij het eens met de scheidsrechterbeslissing? kijk op http://www.ilseheylen.be/

Comments