Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

22-04-2010: EK Wenen: 6e medaille op een Europees Kampioenschap in 7 jaar

Geplaatst 26 apr. 2010 23:47 door Reno Rutten
6 medailles op de laatste 7 Europese kampioenschappen, welke Belgische atleet in eender welke discipline kan dergelijke regelmaat aan de absolute top voorleggen??

 

Dat terwijl er op 1 week van de start van dit EK nog onzekerheid bestond over de deelname van Ilse. Nu de rechterknie bijna genezen was, vielen er, tijdens één van de laatste oefensessies, collega's op haar linkerknie met hevige pijn en een onzeker gevoel tot gevolg.

Na het groen licht voor deelname gekregen te hebben van de volledige medische staf, besloot Ilse er echter vol voor te gaan.

 

Na de loting bleek dit zeker al nodig. In de voorronde (het lot wees Ilse een extra wedstrijd toe tov haar rechtstreekse concurrentes) diende Ilse uit te komen tegen de Hongaarse Barbara Maros, 3e op het recentste EK -23 jaar en 5e op het laatste WK Juniors. Ilse kampte echter een feilloze 1e wedstrijd, kwam op voorsprong met een mooie handworp en dwong de Hongaarse tot opgave door middel van een wurging.

In de 2e ronde wacht de jonge Slovaakse Zuzana Krisandova, zij is ons totaal onbekend. Afwachtend beginnen dus, om zeker niet tegen een worp aan te lopen. Zo gezegd, zo gedaan en na een tweetal minuten dient de Slovaakse op te geven, Ilse heeft zonet een armklem aangezet.

 

De kwartfinale is tegen de Tsjechische Lucie Chytra, brons op het laatste EK -23 jaar, net als Barbara Maros, de tegenstander uit de 1e ronde. Ilse zorgt ervoor dat Chytra nooit in de wedstrijd kan komen, de Tsjechische loopt dan ook 3 bestraffingen op, Ilse blijft actief en wint ook deze wedstrijd.

 

Halve finale dan tegen de Russin, Natalia Kuzyutina, de Europese kampioene van verleden jaar. Ilse begint te aarzelend aan de wedstrijd en loopt meteen al tegen een straf op. Kuzyutina is uit op revanche, ze heeft twee maand geleden nog van Ilse verloren op de Grand Slam van Parijs. Wanneer Ilse nog een 2e maal bestraft wordt, wordt het moeilijk. De aanvallen moeten nu komen en de Russin countert Ilse met een waza-ari score tot gevolg. De laatste minuut is volledig voor Ilse, maar het is te laat. De Russin vecht tactisch, loopt nog één straf op en haalt haar 2e opeenvolgende finale, later zal ook blijken haar 2e opeenvolgende titel.

 

Kampen dus voor de 3e plaats tegen de Turkse Samat, die net de herkansingen van de Nederlandse Bravik, 3e op het EK van verleden jaar, heeft gewonnen. Ook Samat is een oude bekende, Ilse kampte reeds 2x tegen haar op een EK, in 2006 te Tampere verlies met 2 koka's tegen 1 en verleden jaar in Tbilissi winst met vlaggen (scheidsrechterlijke beslissing). Sowieso een moeilijke wedstrijd dus.

 

De wedstrijd start afwachtend langs beide kanten en het is Ilse die de 1e straf krijgt. Ongeveer 1 minuut later volgt er een straf voor beide, dit betekent echter dat Samat leidt met 2 straffen tegen 1. Ilse verhoogt de druk en de Turkse kan enkel nog vluchten, maar de straf komt niet. Ook een koka score voor Ilse (deze score is met het huidig reglement niet meer geldig) kan niet baten. Met nog 13 seconden op de chrono is het tijd voor een alles of niets poging. De Turkse laat zich alsnog vangen door deze prachtig ingezette worp van Ilse, waza-ari score en brons op het EK te Wenen!!!

 

Dergelijke thriller had Hitchcock zelf waarschijnlijk niet kunnen bedenken maar de ontlading, bij zowel Ilse als bij coach Olivier is enorm. Sport is emotie en dat is mooi, jammer dat iemand van de EJU zich toch nog geroepen voelt, zelfs als de wedstrijd al gedaan is, om coach Olivier aan te manen om te gaan zitten. Maar voor alle duidelijkheid, dit is zeker geen domper op de vreugde geweest en coach en atleet vallen elkaar in de armen na deze nieuwe prachtprestatie van Ilse!!!

 

Het podium van de -52 kg op het EK 2010 in Wenen: 1. Natalia Kuzyutina (RUS), 2. Rosalba Forciniti (ITA), 3. Ilse Heylen (BEL) en Pénelope Bonna (FRA).

 

Het EK palmares van Ilse van de 7 laatste jaren : Boekarest 2004 : 2e, Rotterdam 2005 : 1e, Tampere 2006 : 3e, Belgrado 2007 : 3e, Lissabon 2008 : 7e, Tbilissi 2009 : 3e en Wenen 2010: 3e.

 

Hopelijk beseffen alle ‘specialisten’ ter zake de omvang van deze regelmaat in prestaties en blijft ook de pers in deze niet achterwege.


Comments