Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

24/11/2012: Ilse Heylen 3e op de Grand Prix van Qingdao (CHN)

Geplaatst 25 nov. 2012 10:56 door Reno Rutten

Slechts 17 judoka's in de hele geschiedenis deden haar dit voor, Ilse Heylen behaalde zaterdag 24 november haar 40e grote internationale medaille!
Behalve Ulla Werbrouck, wiens teller op 43 staat, slaagde tot hiertoe geen enkele Belgische judoka om zoveel internationale medailles te vergaren (bron: www.judoinside.com).

Een prestatie van formaat gezien het huidige niveau van het damesjudo in het algemeen en het niveau van de klasse tot 52 kg in het bijzonder.

 

Ilse kreeg, als 5e op de wereldranking en 2e reekshoofd op dit tornooi, in de kwartfinale de Koreaanse Yu-Jin Choi voorgeschoteld. Zij won in de achtste finale van de Chinese Yanan Li. De kamp kende over het hele verloop hetzelfde beeld, Ilse die licht domineerde maar die niet tot scoren kwam. Ook in de golden score (3 minuten verlenging) zette deze trend zich verder. De vlaggen zouden de beslissing over deze kamp moeten brengen. 1 (Aziatische) scheidsrechter presteerde het om de vlag van de Koreaanse omhoog te steken,  maar Ilse won uiteindelijk (en terecht) met 2-1, al was 3-0 het echt correcte beeld geweest.

 

In de halve finale maakte de sterke Chinese Ma Yingnan haar opwachting. Zij had reeds de Braziliaanse Valentim uitgeschakeld en we wisten dus dat het een zware kamp zou worden. In het begin van de wedstrijd ontwijkt de Chinese het gevecht en krijgt dan ook terecht een bestraffing. Even later kan Ma Ilse verrassen en scoort ze waza-ari (Ilse valt hier zuiver op haar zij, yuko was hier de terechte score geweest), de Chinese doet dan 'de deur dicht', krijgt nog een 2e bestraffing maar verder komt Ilse niet meer. De Chinese zal in de finale tegen de Braziliaanse Miranda (3e op de wereldranglijst en 1e reekshoofd op dit tornooi) met vlaggen winnen. Ook al een discutabele beslissing.

 

In ieder geval was dit het 2e tornooi van Ilse Heylen na de Olympische Spelen van Londen en meteen ook haar 2e medaille. Ilse staat er wel degelijk nog altijd!!!

Het podium van de -52 kg in Qingdao: 1. Yingnan Ma (CHN), 2. Erika Miranda (BRA), 3. Ilse Heylen (BEL) en Urantsetseg Munkhbat (MGL).

 

Op maandag volgt nu een dagje stage in China en dan vliegen we door naar Japan, waar Ilse op vrijdag 30 november zal deelnemen aan de Grand Slam en daarna volgen 2 weken stage om 2013 optimaal voor te bereiden.

Comments