Nieuws‎ > ‎Uitslagen‎ > ‎

30/11/2012: Ilse Heylen 5e op de Grand Slam van Tokio

Geplaatst 30 nov. 2012 02:20 door Reno Rutten

Op deze Grand Slam van Tokio kampt Ilse haar laatste wedstrijd van het jaar. Met een 3e plaats op de Masters, een 5e plaats op de Olympische Spelen te Londen, medailles op de Grand Slams van Rio en Moskou, op de Grand Prix te Abu Dhabi en Qingdao en een voorlopige 5e plaats op de wereldranking is het seizoen zeker al geslaagd!

 

Ilse krijgt met Chin-Ying Chen uit Taipei een gevaarlijke 1e ronde voorgeschoteld. Taipei is trouwens in volle opmars in het judo, in de -57 kg behalen ze op deze GS al een medaille. 

Onze vrees komt een beetje uit wanneer Ilse na 2 minuten waza-ari achterkomt. Ilse blijft echter domineren en scoort op 1 minuut van het einde zelf waza-ari en volgt perfect met houdgreep, ippon en door naar de volgende ronde waar de jonge Poolse Pienkowska haar opwachting maakt.

 

Karolina Pienkowska, nog in actie op het Europees kampioenschap voor junioren te Lommel, kan enkel in de eerste halve minuut de illusie wekken om Ilse te kunnen bedreigen. Ilse neemt dan de kamp volledig in handen. Ze scoort yuko halverwege de wedstrijd en kan vrij simpel de voorsprong tot het einde van de kamp behouden.

 

In de kwartfinale komt Ilse uit tegen de Japanse Nodoka Tanimoto, al bekend van vroegere stages. Vier minuten lang zijn beide dames aan elkaar gewaagd, noch scores noch straffen op het scorebord, het kan nog alle kanten uit, totdat Ilse, na een aanval, de Japanse iets te veel laat werken op grond en zo in houdgreep raakt. Geen ontkomen meer aan en een 5e plaats op deze Grand Slam.

 

Nu begint het echte werk waarvoor we naar Japan zijn afgereisd: een veertiendaagse stage om het competitiejaar 2013 zo goed mogelijk voor te bereiden. Zonder echt gepiekt te hebben naar deze wedstrijden, heeft Ilse alweer uitstekende prestaties neergezet: een medaille in Qingdao en nu een 5e plaats in Tokio!

 

Ze eindigt op die manier het jaar binnen de top 5 of 6 (er rest dit jaar nog 1 tornooi) van de wereldranking en verzekert zich daardoor van een 4e opeenvolgende deelname aan de Masters (tornooi enkel voor top 16 van de wereld)! Ilse is momenteel de enige Belgische judoka die een medaille behaalde op deze Masters.

Comments