Welkom‎ > ‎

Ilse: The Road to London!

De Road to London! Volg het verhaal van Ilse op de voet!


Op 29 juli 2012 vocht Ilse voor de 3e maal deelnemen aan de Olympische Spelen!

Ze haalde een schitterende 5e plaats!!


hier alvast een mooie video: ILSE HEYLEN - The Road to LondonVolg haar natuurlijk ook op haar site: http://www.ilseheylen.be/ en op de fanatics:http://www.ilseheylenfanatics.be/


10/09/2012: Ilse Heylen : een 5e plaats met een bronzen randje...!!


Net thuisgekomen van Londen, slechts een 4-tal dagen na de feiten. Dit na een prachtige prestatie en toch blijft enkel een 5e plaats en een pak frustratie over.

Het relaas…

 

Na de loting heerste er een gevoel van ‘het kon beter en het kon slechter’ want Ilse was geen reekshoofd, hoofdzakelijk omdat ze 7 maanden van de 24 maanden durende kwalificatieperiode had moeten missen omwille van een zware kniekwetsuur. We ontweken de Aziatische meisjes en Ilse had geen vroege kamp, zodat ze goed zou kunnen recupereren van het zware aftrainen. De winnaar treffen van de regerende Afrikaanse kampioene, 3e op de vorige Spelen en de regerende Europese kampioene, 3e op de laatste wereldkampioenschappen leek ons echter niet echt een geschenk te zijn…

 

Vroeg op de competitiedag zagen we hoe de Roemeense Chitu zich vrij makkelijk ontdeed van de Algerijnse Haddad. De Algerijnse greep te veel naar de benen en werd hiervoor door de scheidsrechters terecht bestraft. Ilse zou in haar eerste kamp tegen de Roemeense Chitu dienen aan te treden.

Chitu komt uit de hogere gewichtsklasse (tot 57 kg) en werd daar reeds Europees kampioene bij de -23 jarigen. In de -52 kg heeft ze haar talent ook al bewezen met een 1e en een 3e plaats op respectievelijk het laatste EK en WK. Na de eerste 5 minuten staan Ilse en de Roemeense nog steeds gelijk en dus komt er een golden score aan te pas. Dit betekent drie minuten verlenging, wie eerst scoort wint. Beide meisjes brengen mekaar in gevaar maar steeds zonder score, het is enorm spannend. Tot op 1 seconde van het einde Ilse een aanval inzet die Chitu niet kan pareren. Waza-ari voor Ilse en door naar de volgende ronde.

 

Daar wacht tot onze grote verbazing het meisje uit Mauritius, Christianne Legentil. De enige uit de 22 mogelijke tegenstanders van Ilse waar we absoluut niets van weten, we kennen haar totaal niet. Maar… ze heeft zonet met ippon gewonnen van de Kosovaarse Kelmendi, ex wereldkampioene bij de juniors, dit jaar 5e op de Masters en een outsider voor de medailles, opletten geblazen dus…

Ilse gaat de mat op met een simpele opdracht, de eerste minuut analyseren wat Legentil doet, geen risico’s nemen en haar tegenstreefster zeker geen kans op een counter geven. Na anderhalve minuut komt Ilse op voorsprong (yuko), verder in de kamp wordt Legentil nog tweemaal bestraft omdat ze niet aanvalt en Ilse controleert deze wedstrijd uit. Opdracht volbracht en Ilse staat bij de laatste 4 op deze Spelen!!!

 

In de halve finale wacht de Cubaanse Bermoy, een meer dan bekende tegenstander. Reeds 3 medailles op een WK en zilver op de Spelen van Beijing (-48 kg). Ilse start dus voorzichtig aan de wedstrijd en bekoopt dat al na 1 minuut met een bestraffing. Ze krijgt net voor het einde van de 4e minuut een 2e bestraffing, dit terwijl de Cubaanse gewoon verder op haar knieën mag blijven springen zonder Ilse in gevaar te brengen. Ilse moet nu in de laatste minuut risico’s gaan nemen en doet dat ook. In een poging om de Cubaanse met een armklem tot opgave te dwingen, neemt de Cubaanse nog over en de scheidsrechters geven waza-ari. Zeker voor discussie vatbaar, de achterstand is nu te groot en Ilse zal moeten kampen tegen de Française Gneto om het brons.

 

De wedstrijd om het brons is een tactische kamp. De Française is nog maar 20 jaar en heeft een zeer explosieve aanval. Maar Ilse weet de hele wedstrijd die bewuste aanval perfect af te houden en domineert zelf lichtjes. Toch wat verbazing dus als Ilse als enige een straf krijgt na 1 minuut 50 van de wedstrijd. De Française ontwijkt steeds de kamp en nog groter is de verbazing als beide meisjes na bijna 4 minuten een straf krijgen. Eén van de hoekrechters is het er niet mee eens, en geeft de straf enkel aan de Française maar in judo moeten beide hoekrechters overeenkomen opdat er iets zou kunnen veranderen aan de beslissing van de hoofdscheidsrechter. Ongetwijfeld een kantelmoment in de wedstrijd, meer nog omdat de Française (eindelijk) bijna op het einde van de reguliere tijd nog een straf krijgt voor het ‘steeds buitenlopen’. Het was zelfs op de beelden duidelijk zichtbaar dat Ilse zich steeds opnieuw binnen de mat positioneerde en zo de Française ‘uitnodigde’ tot kampen, Gneto koos echter steeds voor de vlucht op de rand (of net buiten) van de tatami. In de golden score gaat dit verhaal verder tot op de helaas fatale 39e seconde van het einde, Ilse heeft de kamp in de hand maar de aanvallen van Gneto blijven gevaarlijk. Plots zit Ilse gevangen in zo’n aanval en het is over en uit. Een 5e plaats is de meest ondankbare plaats op een judotornooi…

 

In de finale van dit tornooi zal de Noord Koreaanse Kum Ae An het goud pakken tegen de Cubaanse Bermoy. Niet echt een verrassing voor de echte specialisten die de kwaliteiten van deze Noord Koreaanse kennen, zij was trouwens reeds 2e op de Spelen van Beijing. De 3e plaatsen zijn voor Priscilla Gneto (FRA) en Rosalba Forciniti (ITA). Zeer opmerkelijk en kenmerkend voor het feit dat de top in deze gewichtsklasse zo breed is en dus meteen ook de kwaliteit zo hoog, is dat van alle reekshoofden er slechts eentje naar de medaillekampen kan doorstoten, jawel Gneto dus…

 

MAAR… Ilse heeft getoond dat ze er stond, dat zij wel degelijk kan pieken naar een groot tornooi, dat ze nog steeds wereldtop is. Ze heeft respect afgedwongen niet alleen binnen, maar ook buiten de judowereld met haar derde opeenvolgend Olympisch diploma (3e en brons in Athene 2004, 7e in Beijing 2008, 5e in Londen 2012).

Het is tegelijk een welgemeend ‘dank u’ aan de mensen die steeds in haar zijn blijven geloven en een antwoord aan al diegenen die haar afgeschreven hadden!

 

Ook de reacties in de pers, waarvoor dank, waren terecht lovend. Ilse en Olivier willen ook alle supporters danken voor de ontelbare berichten van steun, troost en bewondering die ze kregen, ook dat deed deugd!

 

EN… het judoverhaal van Ilse is zeker nog niet ten einde. Zij heeft op 35-jarige leeftijd nog ambitie, goesting en liefde voor de sport te koop en wil zeker nog schitteren op grote tornooien. Wordt vervolgd…!!!
Laatste nieuws: 07-07-2012:

De voorbereiding van Ilse Heylen op de Olympische Spelen van Londen verloopt bijzonder goed. De laatste zware stage in het Spaanse Castelldefels is net achter de rug en Ilse heeft ook deze stage zeer goed verteerd.

 

Maar liefst 1/3 van de Olympiërs die straks zullen deelnemen in de gewichtsklasse tot 52 kg waren aanwezig op deze stage van wereldniveau.

Met deze tegenstanders is het steeds ‘schaken op de tatami’ en dus proberen te leren van de tegenstand zonder zelf al te veel geheimen prijs te geven. Natuurlijk waren er ook vele trainingspartners die niet zullen aanwezig zijn op de komende Spelen of die zullen deelnemen in een andere gewichtsklasse. Daartegen kon Ilse dan voluit gaan en haar judo verbeteren en vervolmaken.

Gezien deze beide ‘ingrediënten’ zeker in voldoende mate aanwezig waren, is Castelldefels absoluut een geslaagde stage te noemen!

 

Vanaf maandag 9 juli tot en met woensdag 11 juli staat er voor Ilse een stage in domein Puyenbroeck te Wachtebeke op het programma. Hier worden met een aantal zorgvuldig uitgekozen sparringpartners de laatste technisch-tactische puntjes op de i gezet. Deze kunnen dan een allerlaatste maal uitgetest worden op de stage te Paks (HUN) van 13 tot en met 18 juli. Deze juniorenstage geeft Ilse de kans om nog een laatste maal voor de Spelen te testen met een aantal goede jonge judoka’s die er in Londen zeker niet bij zullen zijn.

 

Het vertrek naar Londen is voorzien op dinsdag 24 juli. Ilse zal daar op zondag 29 juli kampen in de gewichtklasse tot 52 kg.

Op de foto (stage Castelldefels, Spanje) in bijlage herkent u vlnr: Ilse Heylen, coach Olivier Berghmans en trainingspartner Lise Luyckfasseel.

28-06-2012:

Met haar schitterende prestaties is Ilse Heylen intussen opgeklommen naar plaats 2 op de ‘All time’ lijst van Belgische judoka’s (bron: www.judoinside.com) qua aantal medailles op internationale ‘A’ tornooien en kampioenschappen!

Zie de onderstaande link! 

http://www.judoinside.com/judoka/index/?subject=judoka&most=most&ttype=&weightclass=&from=&to=&country=BEL


12-06-2012:

Zoals verwacht, na haar schitterende prestaties in Moskou en Rio, is Ilse Heylen opnieuw gestegen op de geactualiseerde wereldranking (zie bijlage) van de internationale judofederatie.

Ilse klimt hierop van plaats 7 naar 6!

Met haar medailles in Rio en Moskou zit Ilse Heylen intussen al aan 38 medailles op internationaal erkende toptornooien!

 

Voor alle duidelijkheid zal op de Olympische Spelen de Olympische ranking (afgesloten na de continentale kampioenschappen eind april) gehanteerd worden. De traditionele wereldranking loopt intussen wel door en zal gebruikt worden voor alle andere toptornooien.11-06-2012: 

Na Moskou, Ilse Heylen nu ook op de Grand Slam van Rio De Janeiro op het podium!!


Ja, toegegeven, er is minder volk aanwezig op de grote judotornooien, en dit heeft voor 100% te maken met de specifieke voorbereidingen voor de komende Olympische Spelen. Wel iedere geselecteerde atleet heeft zijn programma en zal wellicht hier of daar nog aan een wedstrijd deelnemen om de vorm te testen, maar niet veel meer dan dat….

Voor Ilse Heylen geldt net hetzelfde. Zij had 2 wedstrijden gepland: de Grand Slams van Moskou en Rio. Dit om zowel het harde en sterke Russische judo als het meer soepele en meer frivole Braziliaanse judo nog eens te ‘voelen’ voor de Spelen. Wat dat betreft, missie meer dan geslaagd. Op de stage te Moskou kon er naar hartenlust met de Sovjetdames gewerkt worden, op de wedstrijd in Brazilië kreeg Ilse 2 Braziliaanse meisjes als tegenstanders. De stage na de wedstrijd in Brazilië werd jammer genoeg pas 3 weken geleden door de Brazilianen geannuleerd…

 

In haar eerste wedstrijd in Rio domineerde Ilse de Braziliaanse Raquel Silva van begin tot eind. Ilse kende deze Silva nog van de wereldbekerfinale in het Engelse Birmingham in 2009. Al in de eerste minuut komt Ilse met waza-ari op voorsprong en ze kan deze tot op het einde zonder al te veel problemen behouden. Al blijft het blijkbaar moeilijk voor de scheidsrechters om de Brazilianen in Brazilië niet té veel voordeel te gunnen…

In de halve eindstrijd komt Ilse dan tegen een andere Braziliaanse, Milena Mendes, in 2009 nog Pan-Amerikaans juniorkampioene in de gewichtsklasse tot 48 kg. Na iets minder dan 2 minuten kampen en tot dan toe een lichte dominantie van Ilse, neemt de Braziliaanse een aanval van Ilse over. Er komt waza-ari op het scorebord voor de Braziliaanse.

Ilse dus op achtervolgen aangewezen, ze blijft de Braziliaanse onder druk zetten maar zonder gevolg. Op iets meer dan een minuut van het einde probeert Ilse een alles-of-niets aanval, het wordt niets. Mendes countert opnieuw, ippon en over en uit.

 

Toch het 2e podium op een Grand Slam in 14 dagen tijd, en ondanks Roland Garros en het EK voetbal, had dit zonder twijfel meer aandacht verdiend!! Pro memorie: de Grand Slams zijn buiten de OS (1x om de 4 jaar), de Masters (1x per jaar) en het WK (1x per jaar behalve in een Olympisch jaar) de grootste tornooien in het judo, per jaar worden er 4 georganiseerd, namelijk Parijs (FRA), Moskou (RUS), Rio De Janeiro (BRA) en Tokio (JPN).

Ilse zal dankzij deze sterke prestaties meer dan waarschijnlijk stijgen tot een 6e plaats op de wereldranking.

 

Zoals gezegd was dit de laatste wedstrijd van Ilse Heylen voor de Olympische Spelen. Ze vertrekt, na een paar dagen van verdiende rust, naar Minsk (BLR), daarna gaat het van Castelldefels (ESP), over Wachtebeke (BEL) naar Paks (HUN). Al deze bestemmingen zijn trainingsstages in functie van de voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen waar Ilse op zondag 29 juli in de gewichtsklasse tot 52 kg zal kampen.


02-06-2012: 


Verleden week heeft Ilse Heylen in Moskou de Grand Slam betwist. Hoewel een aantal Olympiërs dit tornooi links lieten liggen, betreft het hier wel degelijk om een Grand Slam, één van de vier die in een judoseizoen plaatsvinden (Parijs, Moskou, Rio de Janeiro en Tokio).

 

Ilse kon er de 2e plaats bemachtigen na overwinningen op de Oekraïense Afendikova (ippon) en de Duitse Lisson (waza-ari). In de finale kwam Ilse al vroeg op achterstand tegen de Braziliaanse Miranda, nummer 4 op de wereldranglijst. Hoewel Ilse de Braziliaanse nog meerdere keren kon bedreigen, slaagde ze er niet in om haar achterstand goed te maken.  Uiteindelijk won Miranda met waza-ari.

Dit zilver op een Grand Slam is in ieder geval een opsteker voor Ilse, na haar vroege uitschakeling op het Europees Kampioenschap.

 

Bovendien springt ze met de behaalde punten op deze Grand Slam van de 14e naar de 7e plaats op de wereldranking!

 

Op de stage na het tornooi kon Ilse haar voorbereiding naar de OS van Londen verderzetten. Ze kon voor zichzelf ervaren dat de vorm in stijgende lijn gaat.

Volgende zaterdag (9 juni) kampt Ilse haar laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen. Ze neemt dan deel aan de Grand Slam van Rio De Janeiro. Daarna volgen nog stages in Minsk (BLR), Castelldefels (ESP), Wachtebeke (BEL) en Paks (HUN).

 

Op zondag 29 juli tenslotte zal Ilse op de Olympische Spelen in Londen kampen in de gewichtsklasse tot 52 kg.

02-03-2012: Ilse op Sporza:

Ilse zeker van 3e Spelen op rij, bekijk het interview op Sporza

ilse_sportza_2012

Zie Ilse op tv, zie deze link om de video te bekijken !!!

Comments